Q&A

 

Q1. Hur man monterar sugproppen till gardiner och myggnät.
Q2. Hur man monterar gardiner på djupa luckor.
Q3. Hur man monterar sugproppar på luckor gjorda av glasfiber.
Q4. Hur man monterar gardiner på luckor med ventilation.
Q5. Sitter sugproppen verkligen kvar hela natten?
 
Q6. Hur viker man gardin/myggnät.
Q7. Blir det verkligen mörkt med gardin?
Q8. Hur mäter man luckor och portlight för att få rätt produkt?
Q9. Hur mäter man spridarna för att få rätt storlek?
Q10. Hur rätar man ut en klämd sugpropp?
 
Q11. Myggnätet lossar i stark vind.
Q12. Kommer inte de små myggen igenom nätet?
Q13. Myggnäten har en stor öljett. Kommer inte myggen in där?
Q14. Spiroll är lång. Kan jag klippa den i två delar?
Q15. Varför är det inte en rostfritt stål i ramen som spänner ut nät och gardiner?

 

 

Har du några andra frågor? Skicka oss ett email info@waterlinedesign.se eller ring oss +46 8 837 000  or +1 347 474 0410 (European daytime).

 

Q1. Hur man monterar sugproppen på myggnät och gardiner.

A1. Myggnäten/gardinerna kommer utan sugproppen monterad. Det är för att inte sugproppen ska bli klämd i transporten. En klämd sugpropp är inte trasig men den ser ut att vara det. Här kan du ladda ner instruktioner om hur man monterar sugproppen på myggnät och gardiner.

 Ladda ner instruktioner

Ladda ner faktablad  1220 Ladda ner faktablad 1221 Ladda ner faktablad 1222/26 Ladda ner faktablad 1223
Ladda ner faktablad  1305/10/15 Ladda ner faktablad  1330
Ladda ner faktablad  1510 Ladda ner faktablad  1515/20 Ladda ner faktablad 1530 Ladda ner faktablad 1535

 


Q2. Hur man monterar gardiner på djupa luckor.

A2. På vissa båtar är skrovet tjockt och det blir svårt att montera gardinen med sugproppen sittandes i gardinen. För att lösa det så förlänger man sugproppen med ett snöre. Det ska vara lite spänning i gardinen och det går enkelt att lösa med snöret och låset. Det ingår ett snöre i varje förpackning av gardiner och myggnät (två för större gardiner och myggnät).

 

Mounting on deep hatches

 


 

 


Q3. Hur man monterar sugpropp på luckor gjorda i glasfiber.

 

A3. På luckor tillverkade i glasfiber fastnar inte sugproppen. För att avhjälpa det så tejpar man fast en platta (samma som för GPS:er i bilen). Plattan köps separat och kommer med dubbelhäftande tejp från 3M #1542 Platta för glasfiberluckor.

 

 Mount on fiberglass hatch

 


Q4. Hur man monterar gardiner på luckor med ventilation.

A4. De flesta gardiner har en sugpropp i mitten, men på luckor med ventilation i mitten fungerar det inte. Där måste man ha en gardin med två sugproppar #1520 Mörkläggande gardin för standardluckor med ventilation. Alla gardiner för större luckor har redan dubbla sugproppar. På myggnät så sätter man sugproppen framför eller bakom ventilen.

https://www.waterlinedesign.eu/collections/blackout-curtain/products/1520-blackout-curtain-for-hatches-regular-with-ventilation

Hatch with ventilation 

 


Q5. Sitter sugproppen verkligen kvar hela natten?

A5. Så länge sugproppen och luckan är rena så är det inga problem. Sugproppen kan sitta i månader utan problem. Ofta när en gardin trillar ner så är det fett eller smuts på luckan. Man behöver då tvätta både sugpropp och glaset på luckan. Tvätta av med tvål och vatten. På portlight av temperat glas kan det ibland finnas en osynlig hinna av fett. Där måste man använda något starkare medel än tvål.

  


Q6. Hur viker man gardin/myggnät.

A6. Det är enkelt (när man vet hur man gör).

  1. Håll gardinen/myggnätet med en hand på vardera sidan och vrid ca 180°.
  2. För ihop händerna.
  3. Det ska bildas som tre ringar. Du kan kanske få justera ringarna lite så de blir lika stora.

How to fold

 


Q7. Blir det verkligen mörkt med gardin?

A7. Du kan prova genom att hålla upp gardinen mot en glödlampa. En klar sommardag blir det inte helt mörkt i båten utan det beror oftast inte på gardinen ut på att skrovet släpper igenom mer ljus än man tror. Det kan givetvis variera från båt till båt.

 


Q8. Hur mäter man luckor och portlight för att få rätt produkt?

A8. Myggnätet/gardinen monteras från insidan och ska vara större än luckan. Det blir ett överlapp på sidan som kan variera beroende på storlek på luckan. Det gör att myggnät/gardin passar även på mindre luckor. Överlappet blir bara lite större. Mät luckan enligt skiss från sida till sida, inte hörn till hörn. Det är insidan som man ska mäta på. Ofta benämns det som ”cut out size” på luckor. T ex en Lewmar 60 lucka har en lucka som är 60 cm bred men ”cut out” är 51,8 cm. En generell regel är att standardluckor är ca 50x50 cm. (Precis så man kan ta sig ut genom dem som nödutgång.) Runda luckor är också 50 cm.

How to measure

   

   


  Q9. Hur mäter man spridarna för att få rätt storlek?

  A9. Det finns ett stort antal varumärken på spridare och över de senaste 30-40 åren har många försvunnit så det är svårt att göra en tabell efter varumärke. Eftersom våra spridarskydd monteras med kardborreband och är flexibla så passar de rätt bra oavsett märke. Det är två saker man ska titta på: bredden på spridarna (mätt i mitten på spridarna, inte ändan) och vilken typ av rigg man har. Om det är en länkad rigg så behöver man gå upp en storlek på spridarskydd.

  • Mät bredden på spridarna.
  • Vilken typ av rigg har båten.
  • Gå in i tabellen och välj storlek.

  Det finns fyra storlekar, så det är enkelt att välja. Spridarskydden sälj i par (styrbord och babord). Montera skydden så att kardborrbanden pekar bakåt. Det är ett brett och starkt kardborreband så det kommer inte att lossa även om det blir felvänt.

  Om du är osäker på storlek så kan du maila oss på info@waterlinedesign.se så hjälper vi dig att välja. Vi har 60 dagars öppet köp så kan du köpa två storlekar och lämna tillbaka den med fel storlek om du vill.

   

  Fitting table

   

   

   


  Q10. Hur rätar man ut en klämd sugpropp?

  A10. Om en sugpropp har hamnat i kläm så är den inte förstörd. Doppa den i vatten som är 70°C/160°F, så får den tillbaka sin ursprungliga form.

    


  Q11. Myggnätet lossar i stark vind.

  A11. Det är en tunn tråd som sitter i sugproppen på myggnät. Det är valt med avsikt. Det finns kunder som spänner myggnäten lite för hårt ,men den tunna tråden gör att låset flyttar sig. Det finns kunder som upplever att det är för dålig spänning i myggnäten när det blåser hårt på natten. Myggnätet trycks ner av vinden. Det är enkelt att åtgärda genom att byta tråden till en tjockare. Vi har en produkt #9009 Snöre – Stark vind med tjockare tråd för just detta. Tänk på är inte spänna nätet för hårt då kan det gå sönder. Du kan också lätt byta ut befintligt snöre till ett tjockare. Du kanske har något som ligger. Använd en 4-5 mm tamp.

   

   

   


  Q12. Kommer inte de minsta myggen igenom nätet?

  A12. Nej, storleken på hålet i nätet är anpassat efter de minsta krypen. I USA har man ett knott som heter “No-See-Ums” och är mindre än våra svenska knott.

   

   

   


  Q13. Spiroll är lång. Kan man klippa av den i två delar?

  A13. Spiroll sitter kvar med hjälp av friktion och om du klipper av den så kommer den börja ”krypa” längs tampen. Man kan givetvis säkra en avklipp Spiroll med tejp, men då är flexibiliteten borta så det rekommenderar vi inte.

   

   

   


  Q14. Myggnäten har en stor öljett. Kommer inte myggen in där?

  A14. Nej, låset på snöret sitter i hålet och stänger till det. Det har också fram kommit i senare forskning att myggor inte alltid kan hitta de små hålen eftersom de är luktstyrda.

  No mosquito though the grommet 


  Q15. Varför är det inte rostfritt stål i ramen som spänner ut nät och gardiner?

  A15. Rostfritt stål är inte tillräckligt flexibelt för att kunna vika ihop gardinen. Den kromade ramen är ofta bättre än ”vissa” rostfria kvaliteter. Vi har valt mässing i våra öljetter eftersom det inte rostar.